Sensaste nytt från RF-SISU Gävleborg

01 APR 2020 18:00
Det har kommit ny information till föreningarna angående Coronaviruset. Nedanstående meddelande har skickats ut av RF-SISU Gävleborg 1 april.
  • Uppdaterad: 05 APR 2020 22:37

I de nya rekommendationerna, så kallade allmänna råd, finns fem punkter som gäller särskilt för idrottsrörelsen:

• Undvik närkontakt vid idrottsutövande
  • När så är möjligt – träna utomhus
  • Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävling och cuper
  • Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
  • Undvik onödiga resor i samband med idrott

Länk till nyheten på RF.se

Länk till Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer

Ni kanske noterar att det står ”bör” i de texter som Folkhälsomyndigheten publicerat. Det ska tolkas som ”ska”. RF:s jurist förtydligar att ”bör” är det skarpaste Folkhälsomyndigheten kan skriva i en rekommendation (som inte är ett förbud utifrån ett regeringsbeslut). Andemeningen är alltså att idrottsföreningar ”ska”. Därför står det ”ska” i de texter som RF publicerat.

Är det fortfarande okej att träna?

Ja. Föreningar kan fortsätta träna så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning och de punkter som anges kring idrott i Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer. Det handlar om att undvika närkontakt, helst träna utomhus, begränsa antalet åskådare och att undvika onödiga resor i samband med träningen.

De nya rekommendationerna gäller från och med idag 1 april.

För fortlöpande information om coronaviruset och idrottsrörelsen ber vi er hålla koll på RF:s Frågor-och-svar-sida som uppdateras med info i takt med nya beslut och rekommendationer.

I mer idrottsspecifika frågeställningar ber vi att få hänvisa er till respektive Specialidrottsförbund.

E-post: magnus.sahlberg@outl...